Yabancılara Ev Satış Prosedürü Nasıl İşler?
YASAL SINIRLARI ÖĞRENİN
Yabancılara ev satışı, yurt içindeki herhangi bir vatandaşa ev satışı ile aynı işlemlere tabi tutulmamaktadır. Öncelikle Türkiye’nin herhangi bir ilinden ev satın alacak bir yabancının oturma izninin olmasına gerek olmadığı bilinmelidir. Ancak bu durum, yabancılara ev satışı sırasında herhangi bir yasal düzenleme olmadığı şeklinde algılanmamalıdır. 2644 numaralı Tapu Kanunu’nun 35. maddesinde yabancıların ev satın alma işlemleri sırasında karşılaştıkları sınırlamalar ve haklar şu şekilde belirtilmiştir: "Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, uluslararası ikili ilişkiler yönünden ve ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen ülkelerin vatandaşı olan yabancı uyruklu gerçek kişiler Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilirler.
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar ile bağımsız ve sürekli nitelikteki sınırlı ayni hakların toplam alanı, özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde onunu ve kişi başına ülke genelinde otuz hektarı geçemez." Belirtilen kanun maddesine göre ev satın alacak olan yabancı kişilerden satış işlemleri gerçekleştirilirken şu taahhüdün alınması gerekmektedir: “Bu taşınmaz dahil, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde şahsım tarafından edinilen bağımsız ve sürekli nitelikte sınırlı ayni haklar ile taşınmazların miktarı otuz hektarı geçmemektedir. Aksi durumun tespiti halinde fazla miktarın tasfiye edilerek bedele çevrilmesini kayıtsız şartsız kabul ve taahhüt ederim."
RANDEVU ALMAYI UNUTMAYIN
Yabancılara ev satışı gerçekleştirmek isteyen konut sahiplerinin öncelikle e-devlet sistemi veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden randevu alması gerekmektedir. İnternetten yapılacak randevu ayarlamaları aynı zamanda Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün Tapu Randevu Sistemi üzerinden online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca randevuyu telefon üzerinden gerçekleştirecek kişiler yurt içinde ALO 181 hattı veya yurt dışında +90 312 593 99 00 numarası ile iletişime geçebilmektedir. Randevu tarihi belirlendikten sonra gününde ve saatinde gerekli evraklarla tapu dairesinde hazır olunması önem taşımaktadır. Bu esnada ev sahibi ile yabancı alıcının birlikte hareket etmesi şarttır.
EVRAKLARINIZI EKSİKSİZ HAZIRLAYIN
Pek çok kişi ev satın alırken gerekli evraklara sahip olmadığı için süreci aksatabilmektedir bu yüzden evraklarınızı eksiksiz bir şekilde tamamladığınızdan emin olun. Yabancılara ev satışı gerçekleştirilirken Tapu Müdürlüğü’ne aşağıdaki belgelerin sunulması gerekmektedir:
• Evin tapu belgesi
• Kimlik belgesi ve pasaport (Pasaportun yeminli tercüman tarafından çevirisi talep edilebilmektedir)
• Satıcının 1 adet, yabancı alıcının ise 2 adet fotoğrafı (Fotoğrafın kişilerin güncel halini yansıtması, son 6 ayda çekilmiş olması ve boyutlarının 6 x 4 cm olması gerekmektedir)
• Emlak rayiç değeri belgesi (Bu belge, ilgili belediyeden alınmaktadır)
• Zorunlu deprem sigorta poliçesi
• Taraflardan birinin Türkçe bilmemesi halinde yeminli tercüman
• Vekil varsa vekaletname (Vekaletnamenin yabancı ülkelerin makamları tarafından düzenlenmesi halinde noter onaylı tercümesi ile apostil şerhi gerekmektedir) Ayrıca satılacak evin değerini gösteren ekspertiz raporunun da olması gerekmektedir. Bu raporun evin satıldığı zamandaki değerini göstermesi gerekmektedir. Bu yüzden raporun son 3 aydan daha önceki bir sürede çıkarılmamış olmasına dikkat etmekte fayda vardır. Ek olarak, raporun Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet üzerinden hizmet veren TAKBİS sistemine kaydının yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
Etiketler:
Sık Sorulan Sorular
Sizlere yardımcı olabilmek amacıyla en çok merak edilen konuları ve sıkça sorulan soruları bir araya getirdik.
Pek çok satıcı tapu devri sırasında endişelenir çünkü yüklü miktarda nakit ödemeyi tapu dairesinde almak hırsız ve yankesicilerden nasıl korunacağı düşüncesini akla getiriyor. Devletin güvenli tapu devri için kurmuş olduğu TapuTakas sistemi bu sıkıntıyı ortadan kaldırıyor. Eğer çeşitli nedenler ile bu sistemi kullanmak istemezseniz Gayrimenkul Danışmanınız size bloke çek gibi farklı alternatifler de sunabilir. Devir bedelinin, devir alan tarafından aktarılması ile Ziraat Bankası güvencesinde özel bir hesapta bloke edilir ve izletilir. Devre ilişkin transfer bedelinin blokesi sonrasında tapuda imza güvenle atılır. Tapu tescil işleminin tamamlanması ile eş zamanlı devir transfer bedeli hesabınıza aktarılır.
İşyerinizi hızlı satmak için ikna edici argümanlara, güçlü pazarlamaya ve doğru fiyatlamaya ihtiyacınız var. Yatırımcıları ve alıcıları işyerinizi satın almanın neden iyi bir karar olduğuna ikna edecek nedenleri ve mülkün bunu destekleyen özelliklerini ön plana çıkartmalısınız.
Evet önemli. İki nedenden dolayı kurumsal kiracı önemli; birincisi kurumsal kiracılar uzun süreli kira kontratı yaparlar ve kiralarını daha sorunsuz öderler. İkincisi kurumsal kiracının kiraladığı yer, başkalarına da o kira tutarına kiralanabileceğinin bir göstergesidir çünkü kurumsal kiracılar bilinçli kiralama yaparlar. Her yıl pek çok yeni işyeri açılmakta, bunların pek çoğu 1-2 yıl içinde kapanmakta. Sektörün dinamiklerini bilmeyen kişilerin açtığı işyerleri işler planladıkları gibi gitmediğinde kiralarını ödemeyi aksatıyorlar. Ticari gayrimenkul yatırımcısı yüksek kira getirisi kadar, kiracının kirayı düzenli olarak ödeyebilmesini de ister. Kurumsal kiracı, kiranın düzenli ödeneceğinin, kiracı çıkar ise yerine aynı kira düzeyinde başka bir kiracının bulunabileceğinin güvencesidir.