Hisseli Tapu Ne Demek?
Hisseli Tapu Ne Demek
Hisseli tapusu olan bir gayrimenkul, tüm hisseleriyle beraber satılabilmektedir. Satışın yapılabilmesi için gayrimenkul üzerinde hissesi olan mal sahipleri satışı konusunda ortak karar alarak, anlaştıkları hususta buluşmaları, bahsi geçen taşınmazın satış işleminde tapuda hazır olması gerekir. Gayrimenkul üzerinde hakkı olan tüm hisse sahiplerini temsil edecek tek bir avukata vekalet vermesi halinde tapu devri yapılabilmektedir.
Hisseli Tapu Nasıl Alınıp Satılır?
Hisseli tapusu mevcut olan gayrimenkul tüm hisseleri ile beraber satılabilmektedir. Satışın yapılabilmesi için gayrimenkul üzerinde hissesi olan mal sahiplerinin gayrimenkul satışı üzerinde ortak karar vererek, anlaştıkları bir noktada buluşmaları, söz konusu taşınmazın satışında tapuda hazır bulunması gerekir.
Hisseli Tap Satışı İçin Gerekli Evraklar
Hisseli tapu için gerekli evraklar da yer almaktadır. Satış yahut devir işlemlerinde bazı gerekli belgeler yer almaktadır:
- C. Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi
- İcra Müdürlüğünün satış müzekkeresi
- Mahkeme müzekkeresi, ortaklığın giderilmesi davası yoluyla satışmışsa
- Bina vasıflı olan taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası
- İlgili kurumdan alınmış olan emlak vergisi değerini belirten belge
Tüm bunlar hisseli tapu için gerekli evraklar arasında yer almaktadır.
Hisseli Tapu Satışına İtiraz
Söz konusu hisseli arsa, taşınmaz yahut gayrimenkul mal üzerinde paydaş olmayan birine satılması durumunda hak sahibi diğer hissedar kişiler kişisel şekilde 1 ay ya da 10 sene içinde dava açabilmektedir. Böylece satış işlemine itiraz yapılabilmektedir.
Dava neticesinde mal üzerinde hissesi olan diğer kişiler malın satış bedelini ödeyerek, arsa hissesini yeniden alıcıdan alabilmektedir.
Hisseli Tapu Satış İptali Davası
Hisse tapulu gayrimenkul alınmak istendiği zaman tapuda ismi geçen tüm hissedarların feragatnameleri veirlmelidir. Hissedarlardan bir tanesi kendi hissesini tapuda ismi geçmeyen diğer hissedara satmak isterse kendi hakkını diğer hissedarlara satacağına yönelik tapudan bir ihtarname çekmelidir.
Bununla birlikte aynı zamanda hissedar kendi hissesini arklı bir kişiye satmak isterse, diğer kişilerin onayı alınmalıdır. Hisse tapu içinde hissesini satmak isteyen ortam işlem ardından istediğini kişiye hakkını satabilmektedir. Lakin gerekli onay ve yazılı evrakları almadan, ortaklardan biri kendi hissesini başkasına satmaya çalışırsa diğer ortak satış iptali davası açabilme hakkını bulundurabilmektedir.
Hisseli Tapunun Devir Masrafları
Hisse tapu devri bedelli şekilde gerçekleştirilmekteyse devir masrafı satış bedeli üzerinden, binde 20 oranında satıcıdan ve alıcıdan tahsil edilebilmektedir. Hisseli tapunun devri bedelsiz şekilde yapılmak arzu ediliyorsa kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsili vardır.


Sık Sorulan Sorular
Sizlere yardımcı olabilmek amacıyla en çok merak edilen konuları ve sıkça sorulan soruları bir araya getirdik.
Pek çok satıcı tapu devri sırasında endişelenir çünkü yüklü miktarda nakit ödemeyi tapu dairesinde almak hırsız ve yankesicilerden nasıl korunacağı düşüncesini akla getiriyor. Devletin güvenli tapu devri için kurmuş olduğu TapuTakas sistemi bu sıkıntıyı ortadan kaldırıyor. Eğer çeşitli nedenler ile bu sistemi kullanmak istemezseniz Gayrimenkul Danışmanınız size bloke çek gibi farklı alternatifler de sunabilir. Devir bedelinin, devir alan tarafından aktarılması ile Ziraat Bankası güvencesinde özel bir hesapta bloke edilir ve izletilir. Devre ilişkin transfer bedelinin blokesi sonrasında tapuda imza güvenle atılır. Tapu tescil işleminin tamamlanması ile eş zamanlı devir transfer bedeli hesabınıza aktarılır.
İşyerinizi hızlı satmak için ikna edici argümanlara, güçlü pazarlamaya ve doğru fiyatlamaya ihtiyacınız var. Yatırımcıları ve alıcıları işyerinizi satın almanın neden iyi bir karar olduğuna ikna edecek nedenleri ve mülkün bunu destekleyen özelliklerini ön plana çıkartmalısınız.
Evet önemli. İki nedenden dolayı kurumsal kiracı önemli; birincisi kurumsal kiracılar uzun süreli kira kontratı yaparlar ve kiralarını daha sorunsuz öderler. İkincisi kurumsal kiracının kiraladığı yer, başkalarına da o kira tutarına kiralanabileceğinin bir göstergesidir çünkü kurumsal kiracılar bilinçli kiralama yaparlar. Her yıl pek çok yeni işyeri açılmakta, bunların pek çoğu 1-2 yıl içinde kapanmakta. Sektörün dinamiklerini bilmeyen kişilerin açtığı işyerleri işler planladıkları gibi gitmediğinde kiralarını ödemeyi aksatıyorlar. Ticari gayrimenkul yatırımcısı yüksek kira getirisi kadar, kiracının kirayı düzenli olarak ödeyebilmesini de ister. Kurumsal kiracı, kiranın düzenli ödeneceğinin, kiracı çıkar ise yerine aynı kira düzeyinde başka bir kiracının bulunabileceğinin güvencesidir.